czwartek, 19 kwietnia 2012

Kanapki do zadań specjalnych

Autorem artykułu jest Irena Zobniów


Zaletą kanapki jest to, iż w zależności od sposobu jej przygotowania i użytych składników może zasmakować nawet najbardziej wybrednym koneserom.

Kanapka znana jest ludziom od starożytności. Niemniej jednak wciąż jest najpopularniejszym posiłkiem niemal na całym świecie.

Kanapka dla dziecka

Dzieci zazwyczaj bywają kapryśne podczas jedzenia i rzadko kiedy pocieszą się zwykła nudną kanapką. Specjalnie dla nich można przygotować kanapki posmarowane kremem czekoladowym lub smaczna konfiturą, które są doskonałym pomysłem na śniadanie. Przyrządzając kanapki dla dzieci używajmy miękkiej bagietki, której skórka jest łatwa do pogryzienia.

 Kanapki na przyjęcie

 Planując przekąski na przyjęcie z rodziną lub przyjaciółmi warto pomyśleć o przygotowaniu dekorowanych kanapek,. Które będą ładnie prezentować się na stole, a także zaspokoją głód gości.

Kanapki na przyjęcie można przygotować z bagietki, chrupkiego pieczywa lub krakersów, natomiast jako dodatków można użyć wędliny, sera żółtego, wędzonego łososia oraz rożnego rodzaju serków do smarowania.

 Kanapki bankietowe

 Planując menu na eleganckie przyjęcia możemy z powodzeniem wykorzystać kanapki w wersji wykwintnej. W tym przypadku powinniśmy jednak postawić na bardziej wyszukane dodatki w postaci delikatnego łososia wędzonego, oliwkami, serem camembert lub mozarella, a nawet kawiorem. Równie ważna jest dekoracja. Kanapeczki koktajlowe powinny być odpowiednio ozdobione, co sprawi, iż uzyskamy kolorowe kanapki, które będą ciekawą ozdobą stołu. Do wyboru mamy dekoracje z warzyw, wędliny, ziół, przypraw i sosów.

 Kanapki do pracy lub szkoły

 Nie należy zapominać, iż kanapka to doskonały pomysł na drugie śniadanie,które zwykle jedzone jest poza domem i jego zadaniem jest zaspokojenie głodu oraz dodanie energii aż do obiadu. Dodatki, które używamy przygotowując kanapki do pracy powinny posiadać odpowiednią wartość odżywczą i być bogate w węglowodany, białka oraz warzywa. Pieczywo pełnoziarniste, liść sałaty, pomidor, chuda wędlina i ser żółty w pełni realizują te potrzeby. Warto poeksperymentowac i tworzyć własne przepisy na śniadanie z wykorzystaniem kanapek w rozmaitych formach, zarówno tradycyjnych, jak i na ciepło.

 Jak widać kanapka może towarzyszyć nam w wielu rożnych okolicznościach, zarówno w czasie rodzinnego śniadania, jak i przyjęcia.

---

Irena Zobniów
irena.zobniow.com

Przepisy kulinarne

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz